Sagardi - baskijski cydr i pintxos


Sagardi to siec restauracji z kuchnia Baskijska. Ich placowki mieszcza sie w Sevilli, Valenci, Madrycie, Barcelonie, a nawet w argentynskim Buenos Aires. Specjalizuja sie w przekaskach pintxos oraz niepasteryzowanym cydrze. 


Nazwa baru nawiazuje do slowa "sagardo" co w jezyku baskijskim oznacza doslownie "wino z jablek". W przeszlosci roczne spozycie cydru na mieszkanca wynosilo 50 litrow, dzis to tylko 3 litry, jednak nadal tradycja tego trunku jest bardzo silna. 
W przeciwienstwie do reszty Europy w Kraju Baskow cydr jest przede wszystkim napojem sezonowym. Pierwsze otwarcie beczki i degustowanie ma miejsce 19 stycznia. Cieszyc sie swiezym niepasteryzowany cydrem mozna do konca maja, po tym czasie staje sie on niezdatny do picia. Przez pozostala czesc roku zostaje tylko pasteryzowany cydr w butelkach. 


Cydr pije sie najlepiej w towarzystwie pintxos, czyli malenkiej przekaski w postaci kromki bagietki z najrozniejszymi dodatkami na wierzchu. O barach pinchos w Barcelonie pisalam juz tutaj. 
W Sagardi serwowane przekaski sa bardzo eleganckie wizualnie i bardzo smaczne. Cena za jeden tapas w zaleznosci od skladnikow waha sie od 3-4 euro. 


Baskijskie smaki sa warte sprobowania, a siec barow Sagardi to doskonale miejsce na ich poznanie. 

Sagardi
Carrer Argentina 62
El Born, Barcelona
Otwarte: wt-nd godz.10.00-24.30

http://www.sagardi.com

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

ja tu tylko jem Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger