Powiew Azji we wrocławskim pan.puh

Pan.puh ma swoich wyznawców jak i jawnych przeciwników. Jedni są zakochani w pulchniutkich bułeczkach z farszem i różnorodnych zupach, inni zarzucają brak autentyczności w smaku serwowanych dań. Mowa tu o malutkim lokal leżącym w cichej uliczce przy placu Uniwersyteckim. Rozpoznawalni są dzięki pochodzącym z chin baozi, czyli bułeczkom na parze, które odrobinę przypominają polskie pampuchy, czeskie knedle, czy hiszpańskie mollete.


Zmieniające się codziennie menu w pan.puh zawiera zawsze 3 rodzaje bułeczek i 3 zupy. Baozi wypełnione są nadzieniem inspirowanym smakami Azji, ale i nie tylko. Pomysły na zawartość to wariacje na temat - mule i warzywa czy szpinak, feta i suszone pomidory, jednak nie brakuje tu tez klasycznych azjatyckich połączeń, jak wieprzowina z trawą cytrynową. Wybór zup zmienia się jak w kalejdoskopie, a w nim zupa meksykańska obok filipińskiego kremu z marchwi i pomarańczy, portugalski chłodnik, wileńska koperkowa i francuski krem z selera naciowego... Przeglądanie karty dań to podróż przez wszystkie zakamarki świata.


Baozi z wieprzowiną i kasztanami wodnymi (3 szt. 8 zł)
Baozi z indykiem, curry i sezamem (3 szt. 8 zł)
Zupa chińska z grzybami mun i kurczakiem (12 zł)

Bułeczki baozi robione są z mąki pszennej i wyrastają na drożdżach. Są lekkie, puszyste i sprężyste. Wersje z curry była ciekawsza, chociaż farsz nie był tak aromatyczny i pikantny jak bym się tego spodziewała. Farsz z wieprzowiną był bardzo delikatny, a kawałki kasztana wodnego chrupały w niektórych kęsach.  Zupa okazała się niemałym rozczarowaniem: jej przodkiem mógł być co najwyżej polski rosół, nie miała w sobie ani krzty azjatyckiego temperamentu. Gdyby nie dodatek grzybów mun i szczypiorku, bez wzbudzania niczyich podejrzeń mogłaby wejść na zastępstwo tradycyjnego rosołu w barze mlecznym. 

Kuchnia pan.puh luźno czerpie ze smaków Azji. Trudno ją jakkolwiek oceniać czy do czegoś porównać, gdyż spotykaj się tu składniki i połączenia, których nie da się sklasyfikować do jednego regionu czy stylu. Jedno jest pewne: pomysł na serwowanie we Wrocławiu baozi jest oryginalny i z pewnością urozmaica kulinarną ofertę Wrocławia.



pan.puch
Plac Uniwersytecki 15A
Wrocław


Otwarte:
godz.11.30-19.00

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

ja tu tylko jem Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger